zaterdag 12 februari 2011

Klimaatverandering: Regen in de woestijn

Het lijkt er op dat we hier in Ica ook met klimaatverandering te maken krijgen. We hebben namelijk al geduurende ruim een week elke dag een regenbui. Nu lijkt dat niet heel bijzonder voor Nederlanse begrippen, in de woestijn omgeving van Ica is dat wel uitzonderlijk. Er is zelf sprake van echte regen, terwijl het normaal slecht enkele druppels zijn.

Elke dag begint zonnig en heet, vervolgens wordt het rond een uur of 2 's middags bewolkt. Tegen een uur of drie a vier begint het te regenen. Over het algemeen duurt de regen niet veel langer dan een halfuur. Op zich is het niet veel, maar volgens de locale bevolking is dit uitzonderlijk veel. Normaal gesproken is de woestijn tussen Ica en de kust een van de droogte gebieden ter wereld.

Helaas Ica niet de enige regio die last heeft van de regen, ook veel hoger gelegen gebieden hebben last van veel regen. Daardoor is de rivier van Ica inmiddels buiten z'n oevers getreden. Men is inmiddels bang voor een grote overstroming van de rivier, dit is namelijk een aantal jaar geleden ook gebeurd. Hierbij kwam een groot deel van de stad onder water te staan. Wij zitten gelukkig vrij ver van de rivier, dus bij ons zal het wel meevallen. Ook bij vorige overstroming kwam het water niet waar wij wonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten